Hur fungerar effektavgiften?

Så sparar familjen Karlsson pengar på smart elanvändning i vardagen

Lördag morgon hemma hos grannfamiljerna Karlsson och Johansson. Som vanligt är det mycket som ska göras och hinnas med på helgen. Det ska diskas, tvättas och lagas mat eftersom familjerna ska bort på eftermiddagen. I båda husen finns samma typ av uppvärmningssystem med en fläkt som startar vid sjutiden på morgonen.

Rad 1 effekt

Familjen Karlsson lägger upp en plan och börjar med att starta en tvättmaskin innan de dukar fram frukost. När alla har ätit och gjort sig iordning är det dags att hänga tvätten och då passar pappa Karlsson på att starta diskmaskinen innan de tar en promenad. Vid 11-tiden är de tillbaka och det är dags att börja laga mat. Mamma Karlsson förbereder och sätter på ugnen medan hon plockar ur diskmaskinen

Genom att planera och använda varje maskin för sig kan familjen Karlsson hålla nere sin effektavgift.
Total elförbrukning: 17 kWh
Total effekt: 2,5 kW
Kostnad för effekten: 118,75 SEK


Familjen Johansson får en senare start på morgonen och när de har fått i sig frukost är det både dags att tvätta och diska samtidigt. De sätter på diskmaskin och tvättmaskin innan de snabbt åker för att handla lite mat. När de kommer hem igen är maskinerna fortfarande på men pappa Johansson sätter på ugnen för att den ska hinna värma upp i tid för att sätta in maten.

Familjen Johansson har alltså haft igång alla tre maskinerna samtidigt och koncentrerat sin energianvändning under en kort period. Därför får de en högre effektavgift trots att de har samma elförbrukning som familjen Karlsson.
Total elförbrukning: 17 kWh
Total effekt: 6 kW
Kostnad för effekten: 285 SEK

rad 2 effekt

 

Vad är effekt?

Effekt är den samlade energi du använder under ett visst tillfälle. Använder du till exempel diskmaskinen, ugnen och torktumlaren samtidigt blir effekten under den tidpunkten väldigt hög. Om du använder samma maskiner men bara en åt gången blir effekten låg, men den totala energiförbrukningen blir densamma i båda fallen.

Hur mäts effekten?

Våra mätare läser av din förbrukning varje timme och ser vilken tidpunkt effekten har varit som högst under den gångna månaden. Det värdet fakturerar vi sedan.

Varför finns effektavgiften?

Tack vare effektavgiften kan du själv påverka ditt pris genom att hålla nere effekten och därmed använda elen på ett hållbart sätt. Falbygdens Energi ansvarar för att du ska ha tillgång till el i vårt område och genom att jämna ut elanvändningen kan vi hjälpas åt att sänka både resursbehovet och miljöpåverkan.