Har du koll på höglasten?

En höglastavgift tillkommer vardagar mellan klockan 07.00-19.00 från 1 november till 31 mars. Överföringsavgiften och den fasta avgiften är samma hela året. Höglastavgiften uppmäts på samma sätt som nuvarande effektavgift, alltså på det högsta timvärdet. Skillnaden är att höglastavgiften endast tas ut under den tid när mest el används. Räkningen kommer alltså att vara högre under vinterhalvåret, medan den blir lägre under de ljusa månaderna. Sett till hela året blir dock sannolikt denna förändring kostnadsneutral för dig.

Få koll på din förbrukning och välj tider med låg belastning

Med lite planering kring hur och när du använder elen kan du kapa topparna och spara pengar. Till exempel genom att sätta igång tvättmaskinen först när du går och lägger dig. Eller genom att använda en maskin eller apparat i taget under tider där det är högt tryck på elnätet. Ett hett tips: gå in på Mina sidor genom att logga in på falbygdensenergi.se och få koll på din förbrukning och se tider med låg belastning.

 

illustration eltariff

Dagens elnätstariff till vänster och framtidens till höger.

Undvik höglasttider

Det kanske låter krångligt med en ny elnätstariff, men i korthet innebär det att cirka 85 procent av årets alla timmar blir billigare. Höglastavgiften tas endast ut måndag till fredag klockan 07.00-19.00 från 1 november till 31 mars, alltså då elnätet nyttjas som mest. Flera trevliga undantag finns: nyårsdagen, trettondag jul, skärtorsdagen, långfredagen, annandag påsk, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton.

El för framtiden

Samhället ställer om till mer förnybar elproduktion. Samtidigt ökar elförbrukningen generellt. Resultatet är högre och ojämnare belastning på elnätet. Genom att uppmuntra våra kunder att sprida ut elanvändningen tänker vi mer hållbart.

Tack vare att vi hjälps åt sänker vi tillsammans resursbehovet, kostnader och miljöpåverkan både idag och i framtiden. Den nya elnätstariffen är också ett svar på att många också önskat bättre möjligheter att påverka sina kostnader.

Familjen Karlsson kör inte tvättmaskinen medan elbilen laddas

Effekt är mängden el som används vid varje tillfälle. Du betalar ett pris för detta som baseras på den timme där du använder mest el. Gör som familjen Karlsson: tvätta på helgen och ladda elbilen på natten under årets mörka månader.

Martin dammsuger bara på kvällar eller helger

April till och med sista oktober belastas elnätet mindre av naturliga skäl, och då mäts inte höglast alls. Resten av året är det klokt att göra som Martin och planera städningen till helgen eller efter klockan 19.00 för att spara pengar.

Tjej med lampa

Följ din förbrukning

Undrar du över något? Gå in på Mina sidor www.falbygdensenergi.se för att få en bild av din elanvändning timme för timme. Uppgifterna uppdateras med cirka ett dygns eftersläpning. Du ser också när belastningen är högst och lägst. Överblicken gör att du kan förändra din förbrukning – och därmed sänka din kostnad.

Undrar du över något?

Varmt välkommen att kontakta oss via kundservice_falbygden@nordionenergi.se eller på 0515-77 75 00. Vår kundservice har öppet vardagar klockan 10-15 med lunchstängt klockan 12.00-13.00.