Nytt elnätspris från 1 januari 2023

 

Den 1 januari 2023 får alla våra elnätskunder ett nytt elnätspris. Exakt hur stor skillnaden blir för dig beror på din elförbrukning.

För en lägenhetskund innebär det en höjning på ca 20-25 kr per månad och för en villa ca 35-120 kr per månad. Den genomsnittliga höjningen blir 12,6 procent.

Se din elförbrukning på Mina sidor.

Läs mer om elnätspriserna 2023

Elnätspriser (privat)

Elnätspriser (företag)

Kontakta kundservice om du har frågor.

E-post: kundservice_falbygden@nordionenergi.se
Telefon: 0515-77 75 00 (mån–tors kl. 13.00–16.00)

Frågor & Svar

Vad beror prisändring på?
Prisändringen beror på att de höga elhandelspriserna medför ökade inköpskostnader för elnätets överföringsförluster, eller nätförluster som är det vanligare begreppet. Nätförluster innebär att en liten del av elen som transporteras i elnätet försvinner under resans gång. Detta är en naturlig del av överföringen och inträffar när ledningar blir varma.

Innebär höjda elnätsavgifter mer vinst åt Falbygdens Energi?
Nej. Alla våra avgifter måste vara skäliga och godkännas av staten. Vi står under Energimarknadsinspektionens tillsyn och det är EI som bestämt att kostnaderna för nätförluster får överföras direkt till kunderna. Vi gör alltså ingen vinst på höjningen utan den täcker bara våra ökade kostnader för nätförluster, material och entreprenader.

Varför har det blivit så dyrt?
De senaste åren har det hänt mycket i omvärlden som påverkat världsekonomin. Dels slutade många produktions- och logistikkedjor att fungera under pandemin, dels har Rysslands invasion av Ukraina fått priserna på energi att öka dramatiskt.