Miljötips

Vi på Falbygdens Energi vill föregå som ett gott exempel i miljöarbetet där vi vill minimera vår negativa påverkan på miljön och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

När du som kund väljer våra tjänster vill vi att du ska känna att du gör ett bra val även för miljön. Falbygdens Energi arbetar aktivt för att minska utsläpp till luft, vatten och mark, samt otimera vår resurs- och energianvändning inom alla delar av verksamheten. Vårt mål är att vår infrastruktur ska vara hållbar och uppfylla dagens behov, utan att äventyra kommande generationers behov. Men vad kan du som kund göra i din energivardag för att hjälpa till att säkra planeten för kommande generationer?

karta globala malen logo och ikoner

Här kommer några små och enkla tips baserat på FN:s Globala Mål för hållbar utveckling. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

1. Ett skräp om dagen
Ha som mål att slänga minst ett skräp om dagen som du hittar utomhus. På så vis hjälper du till att hålla rent i vår närmiljö. Plogging är något som fler och fler hakar på ju, och det betyder att man tar med sig en påse ut på sin joggingtur ( eller sin hundpromenad/cykeltur/skateboardtur) och plockar skräp.

2. Använd elektricitet effektivt
Visste du att du sparar 75% energi genom att sätta på locket på kastrullen när du kokar upp vatten? Eller att på 1 kWh förbrukad energi lyser en LED-lampa 975 timmar längre än en traditionell glödlampa? Det finns massor av smågrejer du kan göra i hemmet för att spara energi och använda energi mer effektivt. Förutom att det är snällt mot miljön är det dessutom snällt mot plånboken.
Vill du vet mer om hur du håller nere din effektavgift kan du läsa här.

3. Källsortera
När du återvinner ditt gamla skräp kan det få nya användningsområden. Det tar 450 år för en plastflaska att brytas ned i naturen. Om du istället återvinner kan den få nya användningsområden och hålls långt borta från naturen där den bara gör skada. Ditt källsorterade matavfall blir till biogas som i sin tur kan förädlas till fordonsgas eller användas för uppvärmning. Visste du att du får plats med minst fem ihopvikta mjölkpaket i ett tomt mjölkpaket? Utmana familjen hemma och se vem som kan vika bäst och få plats med flest!

4. Rätt energikälla till rätt användningsområde
El är en fantastisk energikälla men kanske inte optimalt för uppvärmning. Se över uppvärmningen av din fastighet och hör gärna med oss om det är möjligt att installera fjärrvärme. Vår fjärrvärme är 100% fossilfri och att använda fjärrvärme istället för el för att värma upp bostäder och varmvatten innebär en avlastning för elnätet.

Här nedan ser du alla FN:s delmål för ”Hållbar Energi för alla” och via länken här kan du läsa mer om de Globala målen.

Vill du veta mer och få andra praktiska och energisparande råd på vad du kan göra hemma? Använd Energimyndighetens Energikalkyl för att få tips!

Energimal